Videokonferencia

Videokonferencia, a jövő legdinamikusabban fejlődő kommunikáció…

Vezeték nélküli megoldások

A szemből-szemben kommunikáció – összehasonlítva az audió és online/web alapú kommunikációval – könnyebben érthető, személyesebb, gyors döntéseket tesz lehetővé, bizalmasabb, könnyebbé teszi a tárgyalást, csökkenti a félreértések számát, megbízhatóbbá teszi az embereket és jobban használható részletes magyarázatok megadásához. Az Amara Magyarország Kft. -mint független forgalmazó- abban a szerencsés helyzetben van, hogy mind a három nagy gyártó, a Polycom, a Cisco (Tandberg), az Avaya (Radvision) teljes videokonferencia termékkínálatát forgalmazza Magyarországon. Maximálisan törekszünk elérni mind viszonteladóink, mind végfelhasználói üzleti partnereink bizalmát és elégedettségét. Ezt az elégedettséget úgy érhetjük el, hogy a partnereink számára mindig a legmegfelelőbb eszközt javasoljuk adott költségkeretük terhére, reális árszinten történő megvásárlásra és felhasználásra, valamint mindig objektívan tájékoztatást adunk a rendszerek technikai képességeiről. A technológia mellé igény szerint, magas minőségű szolgáltatást, terméktámogatást is nyújtunk.

Telepresence, a videokonferencia következő generációja

A világ egyre nagyobb, egyre összetettebb, egyre gyorsabban változik, ez az együttműködést kritikussá, és stratégiailag elsődlegessé teszi. Hogyan kivitelezheti, hogy mindenki közös nevezőn legyen? Erőforrás skálázás egyszerre több helyen? Szemtől szembeni kapcsolattartás az egyre növekvő létszámú kollégákkal, ügyfelekkel, ügynökségekkel, partnerekkel, tanácsadókkal? A Telepresence segítségével ez mind megoldható.

A Telepresence segítségével megvalósíthatja ezt az együttműködést, új utakat mutat a munkavégzésben, meggyorsítja az innovációs folyamatokat. Ezen előremutató videokonferencia megoldással bárki, bárhol szemtől szemben kommunikálhat, így növelve a hatékonyságot, és a rendelkezésre álló legtermészetesebb, legéletszerűbb kommunikációs csatornát hozza létre, ami pillanatnyilag lehetséges.

Az üzleti átalakulás elérhetővé tétele

Egyre több cég lép a Telepresence által fémjelezett útra, mely átformálja cége működését. Képzelje el, hogy szakemberei egyszerre több helyen lehetnek, alkalmazottai foglalkoztatási idejét optimalizálhatja, még innovatívabb vállalatot teremthet. Ügyfeleink jelentős üzleti előnyhöz jutnak a hatékonyabb együttműködésnek köszönhetően. Ráébrednek, hogy a Telepresence már nem „jó ha van”, hanem „kötelező”.

Bárkinek bárhol

Legyen szó egy épp induló kisvállalkozás tulajdonosáról, egy kormányzati ügynökségről, vagy egy multinacionális cég új kirendeltségéről, mely majd új felhasználók ezreinek igényeit kell, hogy kiszolgálja, mi megoldást kínálunk mindenkinek, mindenhol. Nálunk megismerkedhet az ágazat legkézenfekvőbb Telepresence portfóliójával és együttműködési architektúrájával. A video technológia integrálásához vezető út könnyebb, mint gondolná.

Video együttműködés, az új kommunikációs szabvány

A régebbi videokonferencia rendszereket általában nagyobb események során használták, és speciális terem, illetve IT csapat volt szükséges a konferencia megkezdéséhez. Most már egy gombnyomás segítségével megoldható. Annyira egyszerű, hogy a korházak sürgősségi osztályán dolgozó személyzet aktiválhatja a rendszert, így a kezelőorvos és a páciens kapcsolata létrejöhet. Vagy az oktatóban a tanár egy gombnyomással bekapcsolhatja, és már kezdheti is az oktatást. Vagy egy konferenciateremben, vagy tárgyalóteremben, vagy a gyártósoron, vagy egy olajfúrótornyon. A video alapú kommunikáció egyre inkább az új kommunikációs szabvánnyá válik. A tárgyalótól a böngészőig, a konferenciateremtől a tábla számítógépig, a video alapú kommunikáció vizuális fonala összeköt mindenkit. Találkozók, tárgyalások, konzultációk, döntések, tervezések, utasítások, egyezkedések, eladás – együttműködés – mind szemtől szemben, területi korlátoktól mentesen. Létszámtól függetlenül, HD minőségben, üzleti szintű minőségben, mely olyan élethű, mintha személyesen ott lenne.

A földrajzi hely többé nem akadály többé, bárhol létesíthet video összeköttetést

Fizikai képtelenség, hogy egyszerre ott legyen mindenhol. A video alapú együttműködés mégis lehetővé teszi ezt. Szabvánnyá vált hiszen:

Mobil videokonferencia

 • Bizalmat teremt, és megkönnyíti, hogy a felek megértsék egymást
 • Eltörli a távolság és idő állította korlátokat
 • Szabadon dolgozhat bárhol
 • Összeköti a szakembereket azokkal a helyekkel, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

 

A videokonferenciára való áttérés hozzávetőlegesen az eladási költségeket 24%-al, a piacra kerülési időt 24%-al, az utazási költségeket 30%-al csökkenti, így már az első évben megtérül. (Wainhouse Research)

Hozza saját eszközét

A video kapcsolat létesítéséhez elég, ha egy erre képes okostelefonnal, tablettel, vagy számítógéppel rendelkezik. A számítástechnikai termékek széleskörű elterjedésével egyre többen használják saját eszközeiket a vállalati környezetben. Ezek a video-kapcsolatra képes eszközök olyan előnyökkel járnak, melyeket kár lenne figyelmen kívül hagyni.

A hordozható eszközök vírusszerű térhódításának következtében a tablet piac részesedése ötszörösére nőtt az elmúlt négy év során (64M eladott darab 2011ben, több mint 320M eladott darab 2015-ig. (Gartner). A táblapc-k ideális alapot biztosítanak egy üzleti szintű minőséget képviselő video kommunikációs rendszerhez.

Napjainkban a video alapú kommunikáció egyre több helyen, egyre több ember számára, egyre több készüléken elérhető. A teljesalakos Telepresence rendszerektől, a kis irodákon át, az egyéni külső alkalmazásig, felhőből, vagy egyenesen az internetről, szociális vagy üzleti alkalmazásokba, a video alapú kommunikációnak köszönhetően produktív maradhat, legyen bárhol is.

A távmunkában dolgozók száma 2011-re 1 milliárd felett lesz. Az USA munkaerejének 75%-a valamilyen módon használni fogja a virtuális együttműködést. (IDC)

Pillanatnyilag 5 nagy iparág trendje is megköveteli a video alapú kommunikáció integrálását:

 • A video alapú kommunikáción felnőtt generációnak szüksége lesz erre a kommunikációs lehetőségre a munkahelyén is
 • A hordozható eszközök robbanásszerű elterjedése, igényt teremt, hogy bárhol, bármikor elérhető legyen
 • A szociális kapcsolatok által indukált új kommunikációs mód óriási lehetőség a video alapú együttműködés kialakítására.
 • A felhő alapú tárolás megkönnyíti a telepítést, ezzel csökkentve a beruházási költségeket.

 

A video alapú együttműködés nyújtotta szabadság mellett a rendszerek komplexitása is növekedik. Számtalan technológia van, mely képes nagy cégek komplex video kommunikációs igényeinek kielégítésére, de bizonyos esetekben ezek csak részleges megoldást biztosítanak, és feláldozzák az egységességet, és a fenntarthatóságot. A partnerekkel való együttműködés, és a cégek már meglévő eszközeinek lefedése létfontosságú egy ilyen rendszer kiépítésekor. A kommunikáció megvalósulását nem befolyásolhatja a hálózati közeg, a kommunikációs protocol, a szoftverkörnyezet, vagy maga az eszköz.
Az IT vezetők 58%-a szerint a rendszerek közötti átjárhatóság jelenti a legnagyobb akadályt. Az átjárhatóság kapcsán újabb költségek merülhetnek fel, nem beszélve a szükséges időről és a feladat komplexitásáról, annak ellenére, hogy a rendszerek támogatják a SIP szabványt.(Gartner) Menjen biztosra, és győződjön meg róla, hogy a video alapú kommunikációs megoldást szállító cég ellenőrzi az átjárhatóságot.

További jellemzők, egyéb információk:

Videokonferencia

Működési elv

Az átviteli közegeknek megfelelő ITU szabványokon (adatátvitel definíció, audió, videó tömörítés, hívásfelépítés, vezérlés, titkosítás, stb) alapuló mozgókép-, és full-duplex elven kihangosított hangátvitel megvalósítása.

Hardver

Speciális célprocesszorra épülő komoly hardver-eszköz többek között hálózati, kamera, audió, videó, adat + vezérlés csatlakozásokkal, távirányítóval.

Átviteli közegek

Típustól függően LAN (IP), ISDN2, ISDN30 vagy bérelt vonal.

ISDN2 BRI (S0)
- Direkt pont-multipont kiépítés vagy alközponton keresztül.

ISDN30 PRI
- Alközponton keresztül

LAN
- DHCP vagy fix IP cím kiosztás, NAT támogatás. Routeren vagy belső switchen, hubon keresztül VPN belső hálózaton, bérelt vonalon, szélessávú Interneten át. ADSL nem javasolt, mert a dedikált sávszélesség nehezen biztosítható.

BÉRELT VONAL
- Direkt kapcsolat vagy routeren keresztül.

A sávszélesség kezelése

Típustól függően ISDN-en 128 kbps-2 Mbps, LAN 384 kbps-10 Mbps-ig, bérelt vonalon 2 Mbps-től.

Videokonferencia

Sávszélesség igény

Pont-pont kapcsolat két eszköz között minimum 128kbps ISDN-en és 384 kbps LAN-on egy normál SD felbontás esetén. HD Ready, vagy Full HD esetén LAN 2 Mbps-től.

Több résztvevős kapcsolat esetén a felépítő eszköz részére ezek többszöröse szükséges. Meghívott eszköznek nem szükséges a többszörözés, hiszen a létrehozó által küldött képet és hangot – így a többi résztvevő képét és hangját – kapja meg.

Portfólió

Személyes eszközök beépített kijelzővel (1-2 főig)

Set-top-box kivitelek (kis és közepes tárgyalókhoz). Saját hang és kép megjelenítővel nem rendelkeznek. Csatlakoztathatók például hagyományos TV-hez.

Komplett rendszerek egy vagy két TV, LCD vagy plazma megjelenítővel (közepes és nagy tárgyalókhoz)

Csak a codec (COder/DECoder) egység – rack méret, beépíthető rack szekrénybe, bútorzatba, rejtett kábel elvezetéssel kivezetett kamera, mikrofon, stb.

Megjelenítés

  Videó

 • Saját kijelző
 • Saját kijelzővel nem rendelkező eszközök esetén TV, LCD monitor, projektor, stb.

 

  Audió

 • Személyes eszköz esetén a beépített hangszóró, headset kimenet, audio kimenetre csatlakoztatott hangrendszer
 • Beépített hangszóróval nem rendelkező eszköz esetén a video megjelenítő hangszórója vagy az audio kimenetre csatlakoztatott hangrendszer
 • Beépített HI-FI audio rendszer

 

Kezelés

 • Könnyen használható, grafikus menü
 • Távirányító (kivéve a legkisebb kategória)

 

Kompatibilitás

Az ITU szabványok által bármely más video konferencia eszköz gyártó berendezéseivel. Néhány speciális funkció gyártónként előfordul.
Különleges tulajdonságok (típustól, kiépítéstől függően)
Videokonferencia
MCU / MS – több résztvevős kapcsolat kezelése
VGA, vagy DVI ki- és bemenet PC-s prezentációkhoz, nagyfelbontású megjelenítők csatlakoztatásához (a TV képernyőn jól látható a kamera képe, de nagy felbontású prezentáció nem)
Dual Video – kettős videojel átvitel (például kamera + prezentáció egyidőben), min. 256kbps / site
Több monitoros megjelenítés (például távoli kép + távoli prezentáció) a Dual Videoval együtt
DES / AES titkosítás
Hangkövetés – kamera képes a hangforrás felé fordulni
Sztereó hangátvitel ( 14 vagy 20 Khz)
Beépített HI-FI hangrendszer
Külső periféria opciók

Menedzselés
Távirányító
Opcionális eszközpark menedzsment szoftver

Garancia
Gyártótól függően 12 / 24 /36 hónap.

Technikai segítség
Az AMARA Magyarország Kft, illetve partnercégeink által, a garancia teljes idejére, igény szerint.